JUSTIȚIA SUB SABIA LUI DAMOCLES

Buchia legii a devenit cea mai de temut literă și a fi prietenă cu ea devine o relație de interes propriu. Pentru Damocles lecția cu sabia legată de firul de păr deasupra capului său ne-a lăsat cel mai grăitor exemplu, că ”nu poate exista fericire pentru cel care se află sub presiune constantă.” Săptămâna în care justiția a jubilat în fața unui om, care a rezistat asemenea unei cetăți, va fi una din lecțiile lui Damocles.

Prin Ordinul Ministerului Justiției nr.930 din 01 noiembrie 2017 s-a dispus încetarea activității notarului Dohocher Eugenia (teritoriul de activitate mun. Chișinău) ca urmare a atingerii vârstei de 65 de ani, cu radierea acestuia din Registrul de Stat al Notarilor.

Legalitatea ordinului a fost contestată de către notar la Judecătoria mun. Chișinău, sect.Centru, care i-a dat cîștig de cauză notarului, recunoscînd ordinul Ministrului Justiției ca ilegal. Ministerul Justiției a contestat Hotărîrea instanței de fond la Curtea de Apel Chișinău, care a anulat Hotărîrea primei instanțe. Notarul a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Bătălia a durat aproximativ un an și jumătate, până când, legiuitorul, înarmându-se cu buchia Legii, a reanimat mințile celora care au făcut risipă de timp, salarii, și … probabil incopetență, ca să readucă această normă să funcționeze întocmai cum a fost scrisă. Legea nu are putere retroactivă. Asta era de demonstrat în toți acești ani, timp în care Dna notar a pierdut doi oameni dragi sufletului ei: soțul și fiul. Erau unicii care o susțineau, singurii care o înțelegeau, și, până la urmă, de una singură a rămas să lupte în fața unui sistem pe care l-a și îndreptat prin curajul și bărbăția ei stoică.

Astfel, în data de 10 iulie 2019, Curtea Supremă de Justiție a admis recursul declarat de notarul Dohocher Eugenia la Decizia Curții de Apel Chișinău.

Motivele au fost destul de corecte: · „… activitatea notarială se desfăşoară pe bază de licenţă eliberată de Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova, care în cazul reclamantei a fost eliberat pe un termen nelimitat, iar o licenţă constituie un bun în sensul articolului 1 din Primul Protocol adiţional la Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale în funcţie de faptul dacă deţinătorul licenţei are o „speranţă rezonabilă şi legitimă în privinţa valabilităţii în timp a licenţei şi a posibilităţii de a continua să obţină beneficii din exercitarea unei activităţi în baza acestei licenţe…”

· “…totodată, Curtea Constituţională a menţionat că prevederea despre încetarea activităţii notarului în cazul atingerii vârstei de 65 ani intră în coliziune cu prevederile legii privind eliberarea licenţei pentru activitatea notarială pe un termen nelimitat (art.13 alin.(1)), numirea notarului pentru o durată nedeterminată (art.20 alin.(1)). Prevederea art.16 alin.(1) lit. g) din Legea cu privire la notariat privind încetarea activităţii notarului la vârsta de 65 de ani este aplicabilă notarilor învestiţi cu împuterniciri de exercitare a activităţii notariale ulterior intrării în vigoare a Legii nr.300-XVI din 25 decembrie 2008 pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la notariat. Totodată, potrivit art.20 alin.(1) din Legea cu privire la notariat, notarul nu poate fi destituit decât în temeiul legii…”

Un om a luptat, dar un sistem a câștigat. Felicitări, stimată Doamnă, Eugenia Dohocher.

Cu respect,
Președintele Camerei Notariale
Aurelia Lazu

Share on print