Vizita reprezentanților Uniunii Internaționale a Notarilor la Camera Notarială a Republicii Moldova

În perioada 14-16 octombrie 2019 Camera Notarială a Republicii Moldova a găzduit o vizită de lucru a reprezentanților Uniunii Internaționale a Notarilor.

Delegația formată din Președintele Camerei Notariale din Lituania, Membru al Comisiei Internaționale de Cooperare a Notarilor (UINL CCNI), Dl Marius Stračkaitis, Dl Matonis Alexander, reprezentantul Camerei Notariale Lituaniene și responsabil de relațiile cu publicul, Iustas Cemanas – juristul Camerei Notariale din Lituania și-au confirmat deschiderea în sprijinul în soluționarea problemelor apărute la momentul actual în domeniul notariatului moldovenesc.

Președintele Camerei Notariale a Republicii Moldova, Dna Aurelia Lazu, împreună cu alți membri ai Consiliului Camerei Notariale și cu Reprezentanții Notariatului Internațional au avut mai multe întâlniri cu oficialii de rang înalt din Moldova.

Marți, 15.10.2019, reprezentanții notariatului au avut întrevederi de lucru cu Președintele Parlamentului, Dna Zinaida Greceanîi; Președintele Comisiei Juridice a Parlamentului Republicii Moldova, Dl Sergiu Litvinenco și cu secretarul de stat al Ministerului Justiției, Dna Mihailov – Moraru Veronica.

În cursul întâlnirilor au fost discutate succint problemele actuale din domeniul notarial și bunele practici existente la nivel internațional, au fost accentuate riscurile aprobării unor modificări legislative care ar pune în pericol securitatea raporturilor juridice la încheierea tranzacțiilor.

Toți oficialii de stat au reiterat interesul autorităților Republicii Moldova pentru garantarea și protejarea intereselor cetățenilor, inclusiv prin prisma unor servicii notariale de înaltă calitate.

În după amiaza zilei de marți, la Camera Notarială, reprezentanții notariatului internațional s-au întâlnit cu un grup de notari. În cadrul întâlnirii ei au împărtășit experiența referitor la consolidarea forțelor notarilor pentru a reuși armonizarea legislației existente cu modificările apărute în interesul sistemului notarial, au adus exemple de activitate a mai multor Camere Notariale care fac parte din Uniunea Internațională a Notarilor, au informat despre unele aspecte ce țin da activitatea notarilor din Lituania, au relatat despre impresiile pe care le-au avut în urma întâlnirilor cu reprezentanții statului.

La final, Dl Marius Stračkaitis a adus felicitări întregului corp notarial pentru că, în sfârșit, a depășit situația critică ce ținea de organizarea Camerei Notariale, a mulțumit pentru întâlnirile organizate, accentuând că le consideră productive și eficiente și și-a exprimat disponibilitatea de a susține comunitatea notarială a Republicii Moldova și în continuare.

Share on print