La 21 ianuarie 2020, în cadrul Ministerului Justiției a avut loc ședința privind progresul implementării recomandărilor Moneyval pentru Republica Moldova.
La ședință au participat reprezentanții Camerei Notariale, reprezentanții oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Comitetelor MONEYVAL și GRECO a Consiliului Europei, în special dl Christos Giakoumopoulos, Directorul general al Directoratului pentru Drepturile Omului și Supremația Legii, dl Gianluca Esposito, Șeful Departamentului Acțiune împotriva Crimei, Secretarul Executiv GRECO și reprezentantul Comitetului Moneyval al Consiliului Europei – dna Irina Talianu.
De asemenea, la ședință au fost prezenți dl Vasile Șarco, Directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, precum și reprezentanții altor instituții de stat.
Experții au subliniat că Republica Moldova înregistrează rezultate moderate în ceea ce privește investigarea fraudelor și a spălării banilor, însă legislația cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor urmează a fi îmbunătățită și ajustată la condițiile socio-economice ale Republicii Moldova.
În privința unor entități raportoare, experții au menționat necesitatea îmbunătățirii calității rapoartelor expediate în adresa Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, precum și necesitatea organizării unor instruiri suplimentare. Totodată, experții au precizat că numărul total de rapoarte privind tranzacțiile suspecte a scăzut semnificativ, ceea ce denotă că entitățile raportoare s-au familiarizat cu legislația privind prevenirea și combaterea spălării banilor și aplică în mod sistematic cunoașterea profilului de risc al clientului.
În cadrul ședinței, directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco, a informat că a fost elaborată Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor pentru anii 2020-2024 în care se regăsesc recomandările experților Consiliului Europei, iar ministrul justiției a menționat că prioritar pentru Republica Moldova este iradierea fenomenului de spălare a banilor, iar Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor trebuie să aplice toate mecanismele întru restituirea mijloacelor financiare în țară.