Procurarea unei locuințe este un pas important în viața fiecărui om. Este o achiziție scumpă şi de lungă durată, de aceea necesită o atitudine foarte responsabilă. Dacă v-ați hotărît să cumpărați o locuinţă ar fi bine să ţineți cont de următoarele sfaturi, mai ales, dacă vă procurați prima locuinţă.
Pentru început, trebuie să definiți cum va arăta apartamentul pe care vi-l doriți, dacă va fi un bun dat în exploatare sau care se află în proces de construire, numărul de camere, cu reparație sau în varianta albă, etajul, sectorul. După ce ați selectat câteva oferte care corespund necesităților dumneavoastră și care se încadrează în bugetul Dvs., a venit momentul să mergeți la vizionarea acestora.
Ulterior verificați actele de proprietate și neapărat vă consultați cu un notar sau un jurist. Odată ce v-ați hotărât să procurați un anumit apartament este important să stabiliți mai multe detalii foarte importante împreună cu vânzătorul, cum ar fi:
– dacă locuința constituie proprietate personală sau comună a mai multor coproprietari;
– care este prețul final al imobilului cu privire la care au negociat împreună cu vânzătorul;
– ce bunuri materiale vor fi lăsate de vânzător la eliberarea imobilului.
Urmează etapa cea mai importantă, de autentificare notarială a contractului de vânzare-cumpărare. Sarcina pentru perfectarea și prezentarea tuturor actelor necesare autentificării contractului revine vânzătorului.
Totodată și cumpărătorul este obligat să prezinte actul de identitate valabil, dar și dovada provenienței banilor achitați în calitate de preț, cum ar fi: contractul de vânzare-cumpărare al unui bun imobil unde cumpărătorul/soțul acestuia au acționat în calitate de vânzător, certificat de salariu, contract de creditare bancară/împrumut, contract de donație a banilor, etc.
În lipsa prezentării acestor dovezi, notarul va fi în drept să refuze în îndeplinirea actului notarial solicitat.
Atenționăm, că potrivit prevederilor legale, cumpărătorul este cel care va achita taxa de stat care constituie 0,5 % din prețul bunului imobil, cu excepția terenurilor agricole pentru care va fi achitată taxa de stat de 5 lei, precum și plata pentru asistența notarială.
Vânzătorul la rândul său are obligația de a achita după tranzacție impozitul pe venit din creșterea de capital.
În cazul în care vă planificați o tranzacție imobiliară, nu ezitați să contactați un notar, care va putea oferi consultanță juridică pentru îndeplinirea tuturor demersurilor necesare acestei proceduri.