Minsk 2019

La data de 29 martie 2019, la Minsk (Belarus) a avut loc Conferința internațională „Notariatul secolului XXI: Tendințe și decizii naționale la nivel mondial”, dedicată celei de-a 5-a aniversări a lucrărilor notarilor bieloruși privind principiile autoguvernării și autofinanțării. Organizatorul forumului a fost Camera Notarială din Belarus.

La conferință au participat reprezentanți ai Adunării Naționale a Republicii Belarus, Administrației Președintelui Republicii Belarus, Curții Supreme a Republicii Belarus, Ministerului Justiției al Republicii Belarus, Procuraturii Generale, Băncii Naționale, Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus, Corpului de avocați și universităților de conducere din țara noastră, precum și reprezentanți ai comunității notariale din 17 țări, inclusiv notari din Belarus, Austria, Azerbaidjan, Bulgaria, Ungaria, Germania, Georgia, Kazahstan, Kirghiz AI, Federația Rusă, Lituania, Moldova, Serbia, Turcia, Ucraina, Franța și Estonia.

Conferința a fost deschisă de către președintele Camerei Notariale din Belarus, Natalia Borisenko, care a ținut un discurs referitor la rezultatele celor cinci ani de activitate ale notarilor bieloruși privind principiile autoguvernării și autofinanțării, concentrând atenția publicului asupra realizării proiectelor și planurile de viitor ale notarilor. S-a constatat că scopul reformei notariale a fost de a spori rolul institutului notarial în domeniul protejării drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor, precum și de a aduce calitatea serviciilor furnizate de către notari la un nivel modern, corespunzător tendințelor globale la nivel mondial în domeniul notarial.

În cadrul primului bloc tematic al conferinței, participanții au discutat o gamă largă de aspecte fundamentale ale funcționării și dezvoltării notariatului, luând în considerare impactul inovațiilor socio-economice asupra procedurilor tradiționale în sistemele notariale europene.
Cel de-al doilea bloc tematic al conferinței a fost dedicat extinderii utilizării tehnologiei informației în activitatea notarilor din diferite țări.

Rezultatele conferinței au fost rezumate de către președintele Camerei Notariale din Belarus, Natalia Borisenko. „Epoca globalizării digitale, prin introducerea de tehnologii radicale noi, schimbă lumea juridică modernă. În ultimii 5 ani de activitate, dezvoltarea vectorului digital a devenit una dintre activitățile cheie ale notarilor din întreaga lume. Utilizând în mod activ și îmbunătățind în permanență tehnologiile informatice ale notarilor, notarii încearcă nu numai să aplice cea mai bună experiență a colegilor lor străini, ci și să păstreze procedurile notariale tradiționale, care de zeci de ani au servit drept garant al protecției drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor, reprezentanților mediului de afaceri și statului. Nu este întâmplător faptul că sloganul conferinței de astăzi a Camerei notariale din Belarus este „Prin introducerea inovațiilor, multiplicăm tradițiile”.

Share on print